Vastelaovendj in coronatied

Rondom de zomervakantie – meestal met Wessem kermis – begint bij ons altijd de voorpret. ‘Waat gaon wae doon dit jaor’… En hoewel het natuurlijk heel logisch is dat je eerst een onderwerp verzint voor de optocht en daar dan een bijpassend ‘vastelaovespèkske’ bij maakt, gaat het bij ons vriendenclubje (a.k.a. de Vrunj) altijd andersom. Creatieve geest Monique heeft vaak al ergens inspiratie opgedaan of materialen/stof op de kop getikt en heeft instructies klaar voor ons.
De voorbereidende opdrachten zorgen al voor een flinke dosis voorpret. Zo hebben we een paar jaar geleden werkelijk álle markten, kringloopwinkels en het hele internet afgestruind om zo goedkoop mogelijk aan oude geborduurde schilderijen te komen die vervolgens in jasvorm zichtbaar zijn geworden in de optocht. En dan komt pas later de vraag: Welk onderwerp past hierbij en wat wordt de spreuk op het bord? Ondanks deze vreemde volgorde is het eigenlijk nog altijd goed gekomen.

Zo niet dit jaar. Bam, dat sloeg even in toen we na de eerste Coronaperiode een beetje lucht kregen in de zomer en vervolgens in het najaar bleek dat we echt geen traditionele ‘vastelaovendj’ gingen vieren in 2021. Het sloeg even in en daar is het ook zo’n beetje bij gebleven. Acceptatie en door met de beslommeringen van de dag. Een jaartje rust, sabbatical op gebied van o.a. vastelaovesactiviteiten en ruimte voor ander projecten (klussen, de tuin, kleine en/of grotere verbouwingen). Hoewel wij altijd erg genieten van de gezellige tijd van prinsoetroepe, bontje aovendj tot aan het hoogtepunt, vastelaovesmaondig, hadden we in eerste instantie geen last van een jaartje niks. Het scheelt natuurlijk dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten en we intussen heel goed hebben leren relativeren. Maar nu februari is aangebroken en nog strengere regels gelden, beginnen we het toch te voelen. Behoefte aan gezelschap, contact, dicht bij elkaar, gekkigheid, genieten…. Precies dat waar vastelaovendj voor staat!

Op social media zie je initiatieven voorbij komen: LVK, quizzen, bingo en wat al niet meer. Maar voor ons rijst dan de vraag: ‘waat mótte wae hiej mit’? ‘Is dét waal leuk’? Ideeën borrelen op, daarna weer het besef dat deze niet binnen de regels uit te voeren zijn. Misschien dat enkelen van ons toch een polonaise in de huiskamer gaan lopen tijdens een of ander online evenement, maar verder houden wij ons een jaartje rustig. Nu we niet naar de sportschool kunnen, niet uit eten, niet op stap, niet vieren dat de halve vriendengroep dit jaar 50 is geworden…. en dus ook niet kunnen carnavallen, gaan we terug naar de kern. Er het beste van maken, genieten van onze kinderen die veel meer thuis zijn dan gewoonlijk, thuiswerken waar mogelijk en wandelen of joggen in onze mooie omgeving. En op zijn tijd een borreltje natuurlijk.

Eén ding is zeker: medio februari, als het vastelaovendj is, denken we aan hoe het had kunnen zijn, maar proosten we vooral op de toekomst. Weer dicht bij elkaar, met z’n allen op pad naar festival en terras, kermis en dan…. heeft Monique vast weer inspiratie voor vastelaovendj 2022. Wat zullen we volgend jaar genieten in ons Golfbraekersriek. Alaaf!

Werme vastelaovesgroet,…..