Heb jij dat ook?

Als je een wandeling maakt door Wessem of een rondje net buiten Wessem, overal zie je blikjes, flesjes, plastic en andere troep liggen. Roept dat bij jou ook ergernis op? Bij mij in ieder geval wel.
In Wessem zijn een paar personen die er wat aan doen. Mathieu en Erik trekken er regelmatig op uit met vuilniszak en een papiergrijper. Ik was benieuwd waarom ze het doen.

Mathieu, 68 jaar, woont op de Steenweg en gaat regelmatig op pad om vuilnis te verzamelen. Hij doet dat vooral langs de parallelweg, van de A2 vanaf de oprit in Wessem tot de afrit in Maasbracht. Ongeveer één keer per maand verzamelt hij het agval in zijn zelfgemaakt “vuilniswagentje”. Hij doet dat ook bij zijn roeivereniging in Roermond. Eén keer per jaar de oevers van de Zuiderplas schoonmaken levert nog een leuke cent voor de vereniging op. Eén keer per maand wordt bij de bunkerhaven vuilnis in kaart gebracht. Alles waar een merknaam of iets dergelijks op staat wordt gefotografeerd en opgeslagen in een databank. Zo wil men producenten en verkooppunten aanpakken.

Erik, 64 jaar, woont op de Helstraat. Hij gaat zo’n 4 keer per week op pad. Hij ergert zich aan de troep en ruimt het op. Het gebied tussen Wessem en Thorn probeert hij zo schoon mogelijk te houden. Hij begint al bij zijn voordeur door troep bij de afvalcontainers zoveel mogelijk op te ruimen. Zelfs als hij op vakantie bij familie elders in Nederland is, trekt hij er op uit. Soms heeft hij meerdere zakken vol. “Ik doe dit, omdat ik het verschrikkelijk vind, die troep, en ik ben dan ook lekker buiten bezig.” Ooit vond hij een briefje van 5 euro. Dat was mooi meegenomen. Blikjes voor bier en Red Bull, plastic en papier vindt hij ‘t vaakst.
Gelukkig krijgen beide heren hulp van de jeugd. Zie het artikel “Natuurclub Wessem”.

Op www.helemaalgroen.nl kun je een route ingeven die je schoon gaat houden. Maasoever schoonhouden? Misschien iets voor jouw vereniging om de kas te spekken.

  Mathieu klaar voor het werk!